E Mail: paleomedicina@gmail.com       Rehabilitation: Jelenleg csak online elérhető.
Are our pets dangerous? Are they able to transmit the coronavirus and cause disease? We now got a clear answer.
2021-01-09
    On several occasions, I have been asked by my acquaintances whether our pets, especially

Une crise de la vésicule biliaire, des calculs de la vésicule biliaire ou autre chose? Des symptômes de la vésicule biliaire pendant un régime paléo?
2020-12-09
  Les patients qui suivent le régime paléo-cétogène ne seront pas surpris

Initial consultations break
2020-11-17
We will have to take a break from initial consultations because of a creative leave. Click here, to

Charismatic Youtube influencers and science. Is it a good combination or not?
2020-11-05
There is a guy coming up with a bombastic video:   We have to say that Frank Tufano is right

A magyar paleo 7 éve

 

Pár héttel ezelőtt újabb csúcsot döntöttünk. Magyarország legolvasottabb kutatói voltunk egy cikkünkkel, a "Researchgate" tudományos fórumon, ami gyakorlatilag egy tudományos "Facebook". Ennek jelentősége nem kicsi. És nem csak az esettanulmányban bemutatott klinikai eredmény miatt.

 

Forrás: researchgate

 

A cikk, amelyet a legtöbben töltöttek le magyarországi kutatóktól (és egyúttal legtöbben a „klinikai immunológia” kategóriában az egész világon), egy kiújult légúti tumor kezeléséről és követéséről szól. Páciensünk daganata a követés 10 hónapja alatt egyáltalán nem nőtt (valójában kismértékben csökkent), panaszai, melyeket a daganat okozott, fokozatosan megszűntek. A betegünk természetesen a paleo-ketogén étrendet követte. Nekünk ez már nem is olyan meglepő.

Tudományos publikációink sora 2013-ban kezdődött és azóta évente több cikkünk jelenik meg nemzetközi szakmai lektoráláson áteső tudományos folyóiratokban. Jó hazai szokás szerint, persze sokaknak savanyú a szőlő. Meg hát az is igaz, hogy eredményeink enyhén szólva sem illeszkednek se a hétköznapi se a tudományos gondolkodási sémákba.

A magam részéről örülök, hogy a paleolit táplálkozást sikerül tudományos közegbe terelni. Egyszerűen azért, mert élettani jelentősége miatt megérdemeli. De azért is, mert hosszú évekig Magyarországon a tudományosság hiánya jellemezte a témát, kialakítva a kereskedelem vezérelte populáris paleolit táplálkozást. A jelenség nem magyar, Loren Cordain, a paleolit táplálkozás mozgalmának elindítója, aki valóban tudományos személyiség, szintén kritizálta a tudományosságot maga alá temető populáris, kereskedelem vezérelte vonalat.

Mivel a paleolit táplálkozást hivatalos orvoslás sem integrálta, a paleolit táplálkozás a kereskedelem és popularizáció csapdájába esett. A paleo vitathatatlan előnye, hogy sokkal hatékonyabb mint bármilyen korábbi étrend, amely a betegségek gyógyítása céljából született, beleértve a mediterrán diétát, a hagyományos orvoslással foglalkozók kedvencét. Mivel a paleo étrend működött, gyorsan népszerű lett. És ebben a pillanatban azt lehetett gondolni, hogy megszületett a megoldás. Sokan úgy gondolták, és azt sugallták, orvosokra és természettudósokra nincs szükség, hiszen nélkülük is megy. Ezzel egyidőben hirtelen tanácsadók és önjelölt gyógyítók egész sora lépett elő, gyakorlatilag a semmiből. Kisgyerekes anyukától a matematikuson keresztül a szakácsig, a paleolit táplálkozás látszólagos egyszerűségét kihasználva, sokan orvosi pályafutásba kezdtek.

A helyzeten tovább rontotta a kereskedők színre lépése, akik a botcsinálta tanácsadókkal szövetkezve minden természettudományos tudás és tapasztalat nélkül gyártották a hajmeresztő elméleteket, önkényesen vittek be és vettek ki elemeket a paleóból. Kezdetben megbocsájthatónak, később inkább lázálomnak tűnt, ahogy a természetgyógyászok felbukkantak a paleo körül, és saját zavaros nézeteiket vegyítették a paleóval, és néhány év alatt vállalhatatlan zűrzavarrá fejlesztve a paleo irányzatot.

Noha a tudomány mai állása szerint a paleolit táplálkozás több mint 2 millió évig megfelelt az embernek, a gyors népszerűségre hajtó paleo bloggerek már néhány hónap után kényszert éreztek a paleo elvek felpuhítására. Közben megindult a botcsinálta életmódtanácsadók rivalizálása is. A tudományosság egyáltalán nem volt szempont, az új csodaösszetevőkkel, senki által korábban nem látott lisztekkel, édesítőkkel és a belőlük alkotott édességkreálmányokkal viszont kiválóan lehetett egymásra licitálni, és kiugrani a paleobloggerek tengeréből. A receptek láttán egyre több paleo-követő érezhette úgy, a legújabb exotikus kiegészítők nélkül nem élet a paleoélet.

Az elméletek gyártásában is megjelent a licitáláshajlam. A sima paleó egyszerűen már uncsi volt. A „megengedett” élelmiszerek listáján egyre több korábban nem megengedett tétel szerepelt. A paradicsom, és paprika, padlizsán jól mutattak az ételfotókon, így hiába voltak tiltottak az eredeti paleoelvek szerint, idővel visszaszivárogtak.

A cukorpótlók veszélyességét senki nem vette komolyan. Amikor a nyírfacukor okozta tüneteket már nem lehetett elmismásolni, akkor a xilitet felváltotta az eritrit, ami a hosszú-távú tünetek szempontjából nem sokkal jobb választás. Így utólag az se meglepő, hogy a nagy paleo-felhajtásban a növényi tejekkel, a kókuszzsírral, vitamin- és egyéb kiegészítőkkel kapcsolatos problémák beismerése a paleo szereplői közül nemigen volt érdeke senkinek.

Ahogy kúsztak be ezek az összetevők az étrendbe, úgy szaporodtak a panaszok és lettek egyre többen betegek. Már nem lehetett a véletlennek tulajdonítani, hogy a kezdeti fogyás után sokan ismét hízásnak indultak, emelkedtek az éhomi vércukorértékek, sokan vitaminhányosak lettek, még úgy is, hogy vitaminokat szedtek. Nem ritka volt, hogy azok között, akik a leghosszabb ideje paleóztak, kezdetben egészségesek voltak, autoimmun betegség alakult ki. A nőknél leggyakoribb esetben autoimmun pajzsmirigybetegség. A Paleomedicina rendelésein ugyanezek a tapasztalatok csapódtak le. Egymásnak adták a kilincset azok a betegek, akiknek a paleo mellett továbbra is tüneteik voltak, de olyanok is jöttek, akiknél többévnyi paleózás után valamilyen súlyos betegség alakult ki: vastagbéldaganat, emlődaganat, mióma, sclerosis multiplex.

A paleót megreformálandó és a problémákat orvosolandó újabb irányzatok keletkeztek. Az új irányzatok kreálásában megint élen jártak az önjelöltek. Bár hozzá kell tenni, ezek az ötletek nem voltak kifejezetten eredetiek, hanem külföldi önjelölt kollégáktól vették őket át.

A külföldi oldalakról így szivárgott be az AIP (autoimmun paleo), ami a paradicsomot, paprikát kivette, más összetevőket, senki nem tudja milyen alapon, viszont rehabilitált. Amikor látszott, hogy „egy” autoimmun paleo protokoll nem elég, jöttek az „autoimmun paleo irányzatok”, azt a benyomást keltve, hogy a problémát, amt egy étrend nem tudott megoldani, azt több majd biztosan megoldja.

Ebben a zűrvavaros időszakban tündökölt a TED (vagyis tökéletes egészség) diéta valamint az ebből kiinduló a „legalább50grammszénhidrátpaleo” típusú butaságok, amelynek egyik túlbuzgó ága 180 fokos fordulattal egyenesen extrém zsírszegény csodaétrendbe váltott át. Továbbra is hódít az anyagcseretípus meghatározás, és az ahhoz illesztett személyre szabott táplálkozás, ami egy teljességgel tudománytalan koncepció.

A laikusok részéről az újabb irányokba történő elköteleződés többnyire érzelmi alapon történt, ami szintén nem segített a zavaros helyzet tisztulásában. Idővel már látszott, hogy az új csodaétrendek egyike sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket. Az egészségtudatos emberek és a betegségből szabadulni vágyók így étrendről-étrendre bukdácsoltak, miközben a facebook csoportokban vak vezet világtalant alapon folyt a táplálkozástanácsadás. A paleo, majd az abból kinövő irányzatok követőinek türelme fogyott, frusztrációja nőtt. Hét évvel a magyarországi paleo indulása után az a helyzet alakult ki, hogy az őspaleósok közül legtöbben teljesen elfordultak a paleótól. A jelenség külön érdekessége, hogy azok, akik a zűrzavar létrejöttében oroszlánszerepet játszottak, egymás után válnak meg paleo jelzőtől, és csomagolják át a portékát.

Csak halkan jegyezzük meg, hogy miközben a fenti folyamatok Magyarországon lejátszódtak, a Paleomedicina mindeközben 10 nemzetközi tudományos cikket jelentetett meg. A Paleomedicina jegyzi a szakirodaloban az első olyan esettanulmányokat, ahol 1-es típusú cukorbetegséget, Crohn betegséget nemcsak kezeltek, hanem gyógyítottak. A Paleomedicina munkatársai az elmúlt években többezer orvos-beteg találkozás tapasztalatával vérteződött fel. Amennyiben a páciens is úgy akarja (és ezen a mondatrészen nagy hangsúly van), a Paleomedicina munkatársainak segítségével leküzdhető az epilepszia, a cukorbetegség, a Crohn betegség, és más autoimmun betegségek is.

 

 

A Paleomedicina munkacsoport tudományos cikkei (http://paleomedicina.com/?page=tartalom&tipus=cikk)

 

A helyzet méltatlanságára az is jellemző, hogy míg külföldön és Magyarországon is, a legtöbb paleós a saját érdemekkel nemigen rendelkező, ámde kiváló marketingeszközökkel felvértezett paleogurunak hódol, addig keveset tudnak például az evolúciós táplálkozás valódi elindítóiról: Walther Voegtinről, Staffan Lindebergről és Loren Cordainről. Az említett tudósok egy-egy komplett életmű letéteményesei, akik saját tudományos munkájuk eredményeképp fektették le az evolúciós táplálkozás alapjait. A paleo mai hangadói, Facebook-arcai (tisztelet a kivételnek) alig mérhetők ezekhez a valóban tudományos személyiségekhez.

 

 

A paleolit gondolat megalapozói: Walter Voegtlin, Staffan Lindeberg és Loren Cordain

 

Megítélésünk szerint a paleolit táplálkozás alkalmazásának és kutatásának vissza kell térni oda, ahonnan indult: a tudomány világába.

Úgy vesszük észre, hogy bár egyes divatos, de téves elképzelések idővel maguktól is kimúlnak, de nyomukban mindig újak teremnek, szinte lehetetlenné téve a tisztulást. A működő és nem működő, a tudományos és tudománytalan, a hiteltelen és hiteles információk idejében történő megkülönböztetésén életek múlhatnak.

A sorozat következő részeiben szeretnénk támpontot nyújtani a tisztánlátáshoz, és sorra vesszük a populáris paleo vadhajtásait.

 


Javasljuk, hogy a tájékozódáshoz a tudományos vizsgálatokat vegyék alapul. A paleolit étrenddel végzett tudományos vizsgálatok az alábbi linken érhetők el:
https://oscarpicazo.es/2016/05/31/paleodieta-bibliografia-actualizada

 

A cikk szerzői: 

 

A cikk szerzője: dr. Tóth Csaba
Orvos, háziorvos, 20-éves belgyógyász és intenzív terápiás gyakorlattal, a Paleomedicina társalapítója, a Paleolit orvoslás című könyv szerzője 

 

dr. Clemens Zsófia
Agykutató, neurobiológus
Főbb szakterületei, epilepszia, ketózis élettana, alváskutatás. A Paleomedicina kutatóműhelyének megalapítója és szakmai vezetője

 

Kapcsolódó cikk:

A paleomozgalom 12 éve
Cordain és a populáris paleo
Csak óvatosan a "karizmatikus" paleo bloggerekkel! Loren Cordain professzor is megelégelte a képzetlen, önjelölt paleo tanácsadók ámokfutását
Kész átverés. A hülyeség aszimmetriája, avagy Brandolini törvénye. Paleolit sarlatánságok.


A Paleomedicina munkacsoport kizárólag tudományos alapon végzi a tevékenységét. Semmilyen természetgyógyászati módszert nem használunk, ezektől elhatárolódunk. A Paleomedicina által képviselt irányzat, az evolúciós orvoslás, a valódi tudomány része. Nemzetközi orvosi szakfolyóiratokban megjelent közleményeinket itt olvashatják.

 


MEDICAL CONSULTATION


We are managing patients with chronic internal diseases using a dietary intervention method. These diseases include all types of diabetes, autoimmune diseases, such as Crohn’s disease and rheumatoid arthritis. But it also includes atherosclerosis.

We are working with specialists who are highly experienced in epilepsy and cancer as well. We provide complex rehabilitation from diagnostics to complete recovery.

In case you wish to consult us, we will ask for your medical documentation in advance. You may send it electronically or by surface mail. Only having read your documentation we are able to fix an appointment with you.

Dear Patient,

Thank you for your interest in our clinic and the services offered by our staff. In order to provide you with fast and efficient services our automated patient assistant will walk you through the consenting and registration process.

Please note that due to the recent increase in the demand we have a limited ability to reply to questions beyond the process provided by the automated patient assistant.

Please access the automated patient assistant here

Book a consultation
Order our services